tirsdag 14. juni 2011

Plomari - by med særpreg på Lesvos

Plomari, kjent som Ouzo-hovedstaden, sies å være en av de få gjenværende greske småbyer som har beholdt sitt særpreg.


Byen, med rundt 5000 fastboende, ligger på sørsiden av Lesvos.  En gang i tida var byens folketall langt høyere. I dag står mange av de staselige husene, med sin særegne arkitektur, tomme og forfalte og vitner om en storhet som forsvant.


Historisk sett har Lesvos ernært seg av oliven, gårdsbruk og av fiskeindustri. Ouzoindustrien i Plomari er kjent i hele Hellas. Turismen har blitt stadig viktigere, men fortsatt er det det greske som dominerer.


Lesvos ligger nord i Egeerhavet, nær den tyrkiske kysten. Etter Kreta og Evia er Lesvos den tredje største av de greske øyene.  


En formiddagsstund ved et bord utenfor en av de små kafeene i sentrum, kan være en interessant opplevelse. Lav pensjonsalder og høy arbeidsledighet er to av de store greske utfordringene. Mange av disse mennene samles rundt kafebordene, og på sine faste plasser – og diskusjonene går høylytt. En butikkeier kjefter og smeller på en som har parkert mopeden sin rett foran inngangsdøra til butikken, og en forbipasserende prest griper inn og roer gemyttene. Han nikker i retning av oss, to av byens turister, og det er åpenbart at han ber hissigproppene vise folkeskikk foran oss!


I det hele er det grekerne som dominerer bybildet i Plomari. Ikke lange strømmer av turister som invaderer gatene. Og når folk sent på  kvelden strømmer ut til de mange små restaurantene, så er dette for en svært stor del grekere. Det er dette som skiller Plomari fra mange andre steder, og som gjør et besøk i ouzohovedstaden til noe mer enn en vanlig pakketur til syden.


Enn så lenge har Plomari bevart mye av sin særegenhet. Byen trenger åpenbart sårt til inntekter, men en får nesten håpe det ikke er den store, uhemmede turistindustrien som blir ”løsningen”. Kanskje er det best å besøke byen før det eventuelt skjer. I så fall – god tur!



Bildene er tatt med en trofast turkamerat, Leica d-Lux 3.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar