tirsdag 14. juni 2011

Moskus på Dovrefjell

En liten styrkeprøve hører med.
 For 30.000 - 100.000 år siden var det moskus i Skandinavia. Flere fossilfunn bekrefter dette.

Fjorskalvene kjeder seg, mens mor passer på.
  Moskusen overlevde ikke på den skandinaviske halvøya etter siste istid. Dagens moskusstamme på Dovrefjell er en introdusert art. På Dovrefjell har  det vært satt ut moskus i flere omganger. Den første utsettingen skjedde i 1931, da 10 dyr fra Grønland ble sluppet ved Hjerkinn. Ytterligere to ble satt ut i 1938. Flokken formerte seg, men da krigen var slutt fantes det ingen igjen. Mange endte nok i grytene.

En flokk "ungdommer" bryr seg fint  lite om fotografen.
 I årene 1947-53 ble 27 kalver overført fra Grønland til Dovrefjell. Det er antatt at bare 10 av disse var igjen i august 1953. 

Gutta på tur. Grønbakken.
 Bestanden vokste i tida fram til 1978. Antallet var da 51 dyr, men etter flere uheldige hendelser som lynnedslag, forgiftninger, togpåkjørsler m.m, ble bestanden redusert til anslagsvis 36 dyr i 1983.

Moskus i høstfarger.
 Men bestanden har senere tatt seg kraftig opp. I de siste 20 årene har bestanden vokst jevnt og vinteren 2008 var bestanden på minst 190 individer. I mars 2011 ble det registrert minst 280 dyr.

Høstbeite på Hjerkinn.
 En voksen moskus er vanligvis ca 2 meter lang, men en stor okse kan bli nærmere 2,5 meter. Skulderhøyden er ca 1 meter, men oksene kan bli opp mot 1,4 meter. Et voksent dyr veier rundt 200 kg, men de store oksene kan bli dobbelt så tunge.


Det er altså ingen smårollinger en kan risikere å få etter seg om en skulle bli for nærgående. Og selv Usain Bolt hadde ikke klart å løpe fra en voken moskus. Toppfarten til den raggete skapningen er på nærmere 60 km i timen – og det er ikke på et kostbart tartandekke!

Ingen tvil om at moskusen tar seg godt ut på Dovrefjell.
 Alt dette tilsier altså at en bør nærme seg moskusdyrene med respekt. 200 meter er anbefalt minste avstand. Dersom en kjenner dyrenes adferd kan en nok i enkelte tilfeller komme nærmere, men det tryggeste er å følge anbefalingen om minimum 200 meter.

  
Moskuskyr med fjorårets og årets kalver. Stroplsjødalen.
 Bildene på denne siden er tatt av undertegnede forskjellige steder på Dovrefjell.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar