mandag 25. november 2013

Gundlach Korona III



Mitt (foreløpig) største storformatkamera er en Gundlach Korona III fra 1901. Filmformatet er 5x7  tommer, ca 12,7x17,8 cm. Objektivet kameraet er utstyrt med er Instantaneous Symmetrical.
Kameraet er det første i den såkalte Korona Series III som ble produsert av Gundlach Optical Co, Rochester, New York.

I sin tid var dette ansett som et meget bra kamera, som mange kjente fotografer brukte. Korona III ble produsert, med flere nyere modeller, fram til etter 1915.

Jeg kjøpte mitt kamera på Ebay hos Pacific Rim Camera, Salem, Oregon, USA. Kameraet er i bra stand, men de lengste lukkertidene er trege. Lukkeren hadde så absolutt trengt en overhaling. Men, like fullt, gamlingen tar fortsatt bra bilder.
Bildene er tatt på 5x7 Fomapan 200 ISO planfilm, som er framkalt i Fomadon LQN. Rimelige, bra produkter fra Fomafoto.

Ernst Gundlach emigrerte fra Tyskland til Amerika sent på 1800-tallet. I 1884 etablerte han Gundlach Optical Company. I 1895 forlot han selskapet og etablerte Gundlach Photo-optical Company, senere samme år kalt Ernst Gundlach, Lens Manufacturers. Året etter endret han navnet nok en gang, til Ernst Gundlach, Son and Co. På denne tiden laget Gundlach objektiver.

Det opprinnelige Gundlach Optical Company, med H. H. Turner som leder, slo seg sammen med Milburn Korona Company. Dette skjedde i 1896. Da fikk vi kombinasjnen Korona kameraer og Gundlach objektiver.

Nok historie – her er noen eksempler på hvordan min Korona III leverer bilder, 112 år etter at det ble skrudd sammen i Rochester, NY:
Bud

Gammel vegmarkering, Dovrefjell

Gammel seter, Oppdal

Oppdalsmuseet

Oppdalsmuseet

Vang gravfelt

Lindalsfallet
Fotografen og Korona III (Foto: Kjell Karlsvik)


søndag 24. november 2013

Donata - en spennende gammel dame


Den tyske kamerafabrikken Contessa-Nettel AG laget modellen Donata fra ca 1920. I 1926 gikk Contessa-Nettel AG sammen med Ica, Zeiss, Ernemann og Goerz og startet fotogiganten Zeiss Ikon. I årene fra 1926 til 1931 ble Donata-modellen produsert av Zeiss Ikon.

Jeg kjøpte en slik Zeiss Ikon Donata av en nederlandsk forhandler i 2013. Kameraet er i rimelig bra stand, men de lengste lukkertidene er trege. Kameraet er utstyrt med en Compur-lukker og et Tessar 13,5 cm f. 4,5, et av kamerahistoriens mest berømte objektiver. Kameraet tar 9x12-film eller 9x12-glassplater.

Film og fremkaller har jeg kjøpt fra Fomafoto: Fomapan 100 ISO 9x12 og Fomadon LQN-fremkaller. Det fungerer bra.

Det er feil å si at kameraet er testet, men jeg har etter hvert tatt en del bilder. Som en kan forvente er resultatene noe variert. Jeg synes den gamle Donataen gir et spennende "gammelt" uttrykk.

Her er noen eksempler:
Anfinds bru på Dovrefjell


Anfinds bru fra 1825


Rondane og Atnasjøen

Mot Rondane - fra Grimsdalen

Mot Rondane - fra Grimsdalen

Oppdalsmuseet
Oppdalsmuseet

Oppdalsmuseet

Oppdalsmuseet

Oppdalsmuseet
Zeiss Ikon Donata, 9x12

lørdag 23. november 2013

Ica Hekla 168 - en artig hundreåring



Jeg har flere gamle kameraer. Ica Hekla 168 var det første storformatkameraet jeg kjøpte. Ica Hekla 168 ble produsert i årene 1912-1914 og filmformatet var 9x12 cm. Film og fremkaller ble kjøpt inn hos Fomafoto. Fomapan 100 ISO viste seg å være et hyggelig bekjentskap.

Ica i Dresden ( Internationale Camera A.-G.) var en sammenslutning av de  fire kamerafabrikantene Hüttig AG i Dresden, Kameraverk Dr. Krügener i Frankfurt, Wünsche AG i Reick ved Dresden og Carl Zeiss Palmos AG i Jena. Hüttig var en av de eldste kamerafabrikkene i verden, etablert i 1862.

Ica laget forskjellige kameraer, noen var fortsettelse av produkter fra de grunnleggende firmaene.
I 1926 ble Ica en av partene som ga navn til Zeiss Ikon. De andre var Ernemann i Dresden, Goerz og Contessa-Nettel.
Min Ica Hekla 168 ble kjøpt på Ebay, av en selger i Aten. Kameraet  bærer preg av å være hundre år. Blenderen står i en stilling, og lukkertidene er nok ikke helt til å stole på. Men ved å eksponere etter gehør blir ikke resultatene så aller verst!

Her er noen eksempler:
Vigdis i Stroplsjødalen 2013

Anja, Nedre Tunveg 22

Vigdis, sykkeltur på Dovrefjell

Vårløsning på Dovrefjell
Almannberget


Spor i snøen


Stølåa, våren 2013
Svorunda

Hovsnebba i Sunndal

Viewpoint Snøhetta
Ica Hekla 168

Anfinds bru på Dovrefjell

Anfinds bru ligger like ved Dovregubbens Hall på Dovrefjell. Brua ble trolig åpnet i 1825, en navnestein ved brua inneholder dette årstallet. Det sies at brukeren på garden Tofte i Dovre, Paul Paulsen Tofte, hadde ansvaret for brubyggingen. Hvorfor brua heter Anfinds bru, er ukjent for undertegnede.
Uansett, - den vakre brua er verd et besøk. Som så mange andre gamle bruer, er også denne et praktfullt stykke arbeid!